Thai Herbs Kaffir Lime Leaf and Zest
Botanical Family: Rutaceae
Thai name:Bai magrut
Malaysian name:Daun limau purut
Indonesian name: Daun jeruk purut
Daun limau purut ini berwarna hijau tua, buah dengan kulit berkutil sehingga mendapat nama alternatif, limau sopak; limau lepra, hampir tidak ada jus di dalam, tetapi limau ini bernilai kerana Zest dan juga untuk wangian luar biasa pada daun yang berganda yang mana tidak ada sebarang limau atau lemon atau jeruk dapat menandinginya. Parutan kulit limau ini sering ditambah ke dalam beberapa masakan, sedangkan daunnya juga digunakan sebagai ramuan, terutama di Thailand (sup tom yam pedas tidak akan enak tanpa daun ini). Daun limau Kaffir atau limau purut ini sangat halus diparut dan ditambah dalam salad, atau ditambah ke makanan yang dimasak. Daun ini sering digunakan oleh tukang masak Nonya Malaysia dan Singapura, yang membuat masakan liberal menggunakan rempah segar. kadang kala sukar untuk mencari bekalan daun limau ini dengan berterusan di pasar, ketika anda mampu mendapatkannya, belilah dengan jumlah yang banyak dan menyimpannya dalam beg plastik tertutup di peti sejuk beku, ia akan mempertahankan semua rasa dan tekstur setelah dinyahbekukan.
Botanical Family: Rutaceae
Thai name:Bai magrut
Malaysian name:Daun limau purut
Indonesian name: Daun jeruk purut
Daun limau purut ini berwarna hijau tua, buah dengan kulit berkutil sehingga mendapat nama alternatif, limau sopak; limau lepra, hampir tidak ada jus di dalam, tetapi limau ini bernilai kerana Zest dan juga untuk wangian luar biasa pada daun yang berganda yang mana tidak ada sebarang limau atau lemon atau jeruk dapat menandinginya. Parutan kulit limau ini sering ditambah ke dalam beberapa masakan, sedangkan daunnya juga digunakan sebagai ramuan, terutama di Thailand (sup tom yam pedas tidak akan enak tanpa daun ini). Daun limau Kaffir atau limau purut ini sangat halus diparut dan ditambah dalam salad, atau ditambah ke makanan yang dimasak. Daun ini sering digunakan oleh tukang masak Nonya Malaysia dan Singapura, yang membuat masakan liberal menggunakan rempah segar. kadang kala sukar untuk mencari bekalan daun limau ini dengan berterusan di pasar, ketika anda mampu mendapatkannya, belilah dengan jumlah yang banyak dan menyimpannya dalam beg plastik tertutup di peti sejuk beku, ia akan mempertahankan semua rasa dan tekstur setelah dinyahbekukan.