Bila engkau letih & hilang semangat,ALLAH tahu engkau telah mencuba sedaya upaya.Bila tangismu berpanjangan & hatimu duka,Allah telah mengira titis air matamu.Bila engkau rasa ketinggalan & masa meninggalkanmu,ALLAH tetap bersamamu,Bila engkau kebuntuan akal,maka ALLAH adalah penunjuk jalan....apabila engkau telah berazam, Maka bertawakallah kepada ALLAH

Saturday

Thai Herbs Kaffir Lime Leaf and Zest

Botanical Family: Rutaceae
Thai name:Bai magrut
Malaysian name:Daun limau purut
Indonesian name: Daun jeruk purut

Daun limau purut ini berwarna hijau tua, buah dengan kulit berkutil sehingga mendapat nama alternatif, limau sopak; limau lepra, hampir tidak ada jus di dalam, tetapi limau ini bernilai kerana Zest dan juga untuk wangian luar biasa pada daun yang berganda yang mana tidak ada sebarang limau atau lemon atau jeruk dapat menandinginya. Parutan kulit limau ini sering ditambah ke dalam beberapa masakan, sedangkan daunnya juga digunakan sebagai ramuan, terutama di Thailand (sup tom yam pedas tidak akan enak tanpa daun ini). Daun limau Kaffir atau limau purut ini sangat halus diparut dan ditambah dalam salad, atau ditambah ke makanan yang dimasak. Daun ini sering digunakan oleh tukang masak Nonya Malaysia dan Singapura, yang membuat masakan liberal menggunakan rempah segar. kadang kala sukar untuk mencari bekalan daun limau ini dengan berterusan di pasar, ketika anda mampu mendapatkannya, belilah dengan jumlah yang banyak dan menyimpannya dalam beg plastik tertutup di peti sejuk beku, ia akan mempertahankan semua rasa dan tekstur setelah dinyahbekukan.
 
JANNAH Copyright © 2009 Blogger Template Designed by Bie Blogger Template