Bila engkau letih & hilang semangat,ALLAH tahu engkau telah mencuba sedaya upaya.Bila tangismu berpanjangan & hatimu duka,Allah telah mengira titis air matamu.Bila engkau rasa ketinggalan & masa meninggalkanmu,ALLAH tetap bersamamu,Bila engkau kebuntuan akal,maka ALLAH adalah penunjuk jalan....apabila engkau telah berazam, Maka bertawakallah kepada ALLAH

Saturday

Wall Photos
Herbs Salam Leaf (Syzygium Polyantha)
Botanical Family : Myrtaceae
Malaysian name : Daun salam
Indonesian name : Daun salam

Daun ini besar, berwarna hijau gelap yang merupakan bahan ramuan yang sangat popular di Indonesia, dan walaupun pokok (ahli keluarga kasia) akan tumbuh di bahagian lain di Asia Tenggara, hampir kebanyakan tukang masak Indonesia suka menggunakannya.

Tangkai daun salam segar atau sedikit kering, biasanya berukuran 8-10 cm (3-4 inci) panjangnya, dijual di kebanyakan pasaran. Selalu juga orang membeli pek daun salam yang kering, yang juga masih mempunyai aromanya ketika dimasak. Daun muda di hujung batang lebih cerah warnanya daripada daun dewasa.

Pucuk daun Salam boleh digunakan sebagai ulaman, tetapi biasanya daun dewasa yang sering ditambah secara keseluruhan untuk pelbagai masakan kari, rebusan dan beberapa sos. Sukar untuk menggambarkan rasa, dan bahkan lebih sukar untuk mengesyorkan pengganti ramuan ini. Sejumlah penterjemah buku masakan menterjemahkan daun salam sebagai Bay leaf, di mana ia hampir mempunyai persamaan dari segi rasa. Disebalik menggunakan daun Bay sebagai pengganti daun Salam jika tiada, ia akan menghilangkan rasa daun Salam itu sendiri.


 
JANNAH Copyright © 2009 Blogger Template Designed by Bie Blogger Template